15 mei 2013

Oud

Sommige dingen associeer ik met oud. Ik niet alleen, vermoed ik, maar het spreekt voor zich dat ik hier niet voor de helft van de wereldbevolking spreek. Als ik al zou mogen, dan zou ik het nog niet willen. Ik moet al genoeg doen wat ik niet wil. Ik werk.

Neem nu: tanden laten trekken. In mijn hoofd ben je oud als je tanden moet laten trekken, tenzij het in functie van een mooi gebit is. Ik denk niet dat mijn nu 14-jarige het mij anders in dank zou afnemen dat ik haar een tweetal jaar terug al oud zou gevonden hebben. 4 tanden gingen er toen uit. Bij haar, niet bij mij. Maar anyway: in mijn hoofd ben ik dus oud geworden. Zo'n twee jaar geleden voor het eerst, deze week voor de tweede keer. Het zat er al aan te komen, ik had namelijk een paar exemplaren die de naam 'tand' niet waardig waren. 'Wortel zonder zenuwen en met 1/3e tand en 2/3e vulling' ware beter. Maar nu zijn die bijna allemaal weg. Ik hoop niettemin dat de laatste niet-tand het nog lang volhoudt. Dat lijkt me voor iedereen beter.

Het begon nochtans allemaal goed. Een jonge tandarts die vol goeie moed een vulling wou plaatsen (makkie), mijn tanden wou schoonmaken (even buiten de kokhalsreflex van ondergetekende gerekend) en de tand wou gaan trekken. Dat ik niet mocht schrikken, want hij zou afbreken. Ok, dacht ik, been there, done that. De vorige wou er ook niet zo graag uit. Mijn tandwortels houden van mij, zoveel is zeker. De vorige keer werd het een hels karwei dat een deel van mijn kaakbeen kostte. Maar dat was 2 jaar terug en ik was het al een beetje vergeten. En daarbij, dit keer zou het beter gaan. Dacht ik.

Ok, het lijkt alsof mijn kaakbeen er nog intact is. Het lijkt ook alsof alles van de tand verdwenen is. Ook de vasthoudende wortel met weerhaken. De smeerlap. Daar ligt hij dus: in stukjes. Na meer dan een half uur zwoegen en zweten. Het laatste kwartier met twee tandartsen en schijnbaar nog minstens één assistente. En dat allemaal voor 60 euro. We kunnen niet zeggen dat dat vet betaald is.

Maar goed, hij is eruit. Vrijdag mag ik op controle en mijn wang zit niet dik. Mijn mond is wel een beetje gescheurd en mijn onderlip gekneusd, maar verder zie ik er niet uit alsof ik gemarteld werd of slaag kreeg. En ach: het is niet alsof ze er veel aan konden doen, de tandartsen. Ik heb gewoon koppige en vasthoudende tanden. En ik ben kranig, dat zeiden ze meermaals.

Een kranig oud vrouwtje. That makes my day.
19 opmerkingen:

 1. Ik zie nu al wittekes
  Ik haat tandartsen en vooral wat ze in mijne mond moeten doen
  Mijnen droom is ne keer wakker worden met directeen heel nieuw vals gebit
  Want die tanden vallen dus niet meer vanzelf uit.......en trekken....vreselijk.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vandaag zei ze: 'u hebt sterke botten, mevrouw'. Nuja. Een troost(je).

   Verwijderen
 2. Het kan altijd erger: hangende borsten ;) Dát is pas oud! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier ook een hekel aan tandartsen, vrijdag is het hier ook van dat.
  Een schoon gebit een geseling waard, ik weet het zo nog niet ... maar wat moet, moet zeker ? Ik denk altijd dat het nooit erger kan zijn dan een kind baren, hoewel met een epidurale is dat ook al niet erg meer. Toch nog eens opnieuw overdenken ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een kind baren is erger. Maar daar krijg je iets in de plaats ;-)

   Verwijderen
 4. Weer een reden om mijn jaarlijkse controle efkes uit te stellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ‘De tand des tijds’ was ook een toepasselijke titel voor deze post geweest :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bummer. In 't vervolg contacteer ik je eerst vooraleer ik een titel zoek.

   Verwijderen
 6. Je hebt het niet voor het kiezen wat voor gebit je krijgt. Hoogstens kun je je best doen om ze zo lang mogelijk gezond te houden. De tandarts doet zelden iets aan mijn gebit, maar ik vind het nog steeds geen feest er naar toe te gaan. Maar je hebt je wel kranig gedragen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. LOL, dank je.
   Mijn tanden zijn niet het van het, ook al poets ik ze goed en zorg ik er wel voor. Mijn oudste dochter heeft nog nooit iets aan haar tanden gehad en dat kan toch tellen. De jongste gaat helaas meer mijn richting uit...

   Verwijderen
 7. Is dat niet ambetan(t)(d)? Daar sta je dan met je mond vol tanden! (of net niet) Maar voor zo'n kranige ouwe tante zie je er nog heel goed uit voor uw leeftijd! Ge zou het echt niet zeggen dat je al 50 bent! :-p

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Anoniem5/17/2013

  Ik heb zeer goede tanden : zelden pijn (of toch niet voor lang), ze zitten er nog allemaal in (gelukkig) maar wel met een mooi laagje er boven op zodat ze toonbaar zijn. Om maar te zeggen dat ik geen schrik heb van tandartsen en tanden trekken zeker niet associeer met 'oud'.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar ik heb ook zich geen schrik van de tandarts, hoor, maar dit is niet leuk. Soit, het is voorbij, dus dat is het bijzonderste ;-)

   Verwijderen
 9. ik heb vooral geleerd dat een tandartsbezoek er is om je tanden zo lang mogelijk (goed) te houden, en gelukkig is dat bij mij ook nog het geval. Bij alles wat er meer aan de hand is dan alleen maar het routine jaarlijkse bezoekje, krijg ik al huiveringwekkende gedachten...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik wil niet oud worden, want ik ben als de dood voor de tandarts.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Anoniem5/28/2013

  Oma Elke, ik heb bewondering voor je doorzettingsvermogen. Daar kunnen alle, nog oudere, oudjes een voorbeeld aan nemen. Ik heb huiverend zitten lezen.

  BeantwoordenVerwijderen