3 mei 2013

Een halve waarheid is geen waarheid

Ik erger mij de laatste tijd meer en meer geel, groen en blauw aan allerlei praatjes en mensen-die-het-even-gaan-zeggen. Iedereen met een mening gaat die fijntjes even verkondigen. Te pas en te onpas, maar dan bij voorkeur te onpas. Zo ook daarnet weer op facebook. Niet bij de krantenberichten, want wat je daar leest, loopt meestal de spuigaten uit. Zo ook vandaag waar meerderen het reduceren van de grote vakantie ten overvloede bespuwen. Vol taalfouten. 'Jullie waren beter het hele jaar door geweest', denk ik dan. Los van mijn mening over het inkorten van de grote vakantie. Ik heb die nog niet. Nog niet genoeg over nagedacht. Ja. Nagedacht. Dat wat mensen met hun hersenen horen te doen, zeker vooraleer ze een mening gaan verkondigen in het openbaar.

Maar goed, ik wijk af. Vandaag stond op facebook een bericht van iemand over nieuwe regelgeving. Geen leuke, ik geef het toe, maar meteen weer iemand die toch even gaat verkondigen dat het 'de schuld van België is'. Pardon?! Ten eerste gaat het over Vlaamse materie. Het kan dus hooguit 'de schuld van Vlaanderen zijn'. Ten tweede wordt het opgelegd door Europa. Dat weet ik nu eigenlijk toevallig omdat ik er via mijn werk mee te maken heb. Dus ik deed wat ik normaal nooit doe in zo'n geval: ik heb gereageerd.

En nu zit ik er mij al heel de avond in op te jagen. In al die domme opmerkingen. Die dwaze prentjes waarbij het loon van een minister vergeleken wordt met al die andere categorieën. Want ja, natuurlijk, wij hebben een gelijkaardige verantwoordelijkheid. Waarmee ik zelfs niet eens wil zeggen dat ze dat grote loon effectief verdienen, maar wie ben IK in godsnaam om te weten of dat loon al dan niet gerechtvaardigd is? Heb ik die verantwoordelijkheid? Neen dus. Moet ik zoveel werken? Neen dus. Hangt het lot, inkomen, de levensstandaard van mensen en het milieu van mij af? Neen. Moet ik beslissingen nemen waarvan ik nachten niet kan slapen? Zelden.

En laten we het dan nog even over de petities hebben. Over het kappen en vervangen van bos bijvoorbeeld. Door het agentschap natuur en bos. Die stouterds, ja, die kappen dat natuurlijk voor hun plezier en om de mensen te pesten. Niet omdat ze van Europa doelstellingen moeten halen en natuur moeten creëren. Creëren, ja. Want natuur is geen natuur meer. Die wordt gemaakt en, als ze er al is, onderhouden. Maar dat weten ze blijkbaar niet, daar bij die petitie. Of het past niet in hun kraam. Ik weet al sinds mijn vorige werk dat petities zwaar te wantrouwen zijn. Ik onderteken ze dus nooit. Al zeg ik daarom -alweer- niet dat ze hun waarde niet kunnen hebben in sommige gevallen.

En met al dit hierboven, heb ik mijn afwas 'opgevrolijkt'. In mijn hoofd. En nu kruip ik weer in mijn kot en hou ik mijn meningen vanaf nu weer voor mijzelf. Dat gaat mij beter af. Kan ik weer hoofdschuddend lezen wat overal verkondigd wordt.


15 opmerkingen:

 1. Je beschrijf eigenlijk heel mooi hoe weinig mensen er een in slagen een goed evenwicht te bewaren tussen betrokkenheid tonen en zich overal mee moeien zonder (voldoende) kennis van zaken. Dat evenwicht is in de voortdurende informatiestroom en vooral het gebrek aan duiding over het groter geheel (door de media b.v.) natuurlijk ook wel steeds moeilijker te bewaken.
  En ik denk dat het al altijd zo geweest is dat degnenen die minst gehinderd worden door een genuanceerde blik, het luidst staan te roepen...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik reageer zelden op zulke zaken. En meestal is het idd ook hoofdschudden wat je hier ziet. Mensen en meningen ... over echt zowat alles. Ik jaag mij er soms ook in op ...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Misschien minder dat soort zaken lezen? Gewoon struisvogel spelen, doe ik ook wel eens. Is beter voor mijn hart :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Anoniem5/04/2013

  Ik geef je volmondig gelijk - over de hele lijn ! Nadenken, eerst eens onderzoeken, ... dat zit er niet meer in, vrees ik.
  Op mijn werk is het altijd : en die (bruine) buitenlanders komen hier en krijgen wel alles ... Neen, neen, neen ! Zeker niet ! Ze moeten zoals iedereen bewijzen hebben. Ik zou ook niet in hun schoenen willen staan om alles en iedereen op te geven en in het buitenland te herbeginnen. Maar daar denken die 'spuwers' niet aan. Pff.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik reageer niet en probeer ook niet telezen, ik trek mij dat soms veel te hard aan
  Over die school vakantie weet ik het ook niet.....er is heel veel stof om daarover na te denken......

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dan ga jij voorzeker met plezier de commentaren lezen op, pakweg, clint.be. Zeker doen als je eens met een overbelaste maag zit!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Maak je maar af en toe druk, je doet dat zo mooi

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mijn favoriete meninkje is 'Am I bothered?' :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Soms sla ik het journaal weleens een keertje over. Help ook enorm ;-) Enneh...je bent baas op eigen blog, hè, dus kun je van je afschrijven wat je wilt!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Anoniem5/07/2013

  Maar dan noem je ook wat: facebook. Heb je jezelf wel eens afgevraagd wat daar de meerwaarde van is? Ik doe er niet (meer aan) omdat ik er alleen maar opgetrokken wenkbrauwen en een afgezakte broek van overhield. Over twitteraars maar helemaal niet gesproken. Gottegot, hoe krijgen we de wereld weer overeind, denk ik, als ik dat allemaal lees. Het enige voordeel is: het is grotendeels shit maar het zijn maar een beperkt aantal tekentjes.

  Enfin: ik deel je mening. Velen denken met hun zitvlak en sommigen praten er ook nog mee.
  Gelukkig zijn er ook anderen (jij, je bezoekers bijvoorbeeld) die wel nadenken. De wereld is nog niet verloren en we hebben nog vakantiedagen. Misschien wat minder maar ze zijn er. En mensen die geen baan kunnen vinden, zoals mijn zoon, omdat er geen ict er meer gevraagd wordt, heeft zelfs een overvloed aan vakantie.
  En dat vindt ie niet leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Anoniem5/07/2013

  Ik was iets te enthousiast en tel een flink aantal spel- en taalfouten. Maar ik kan het niet meer corrigeren. Wie het leuk vindt kan ze zoeken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ach ja. Iedereen heeft een mening, en vroeger kon je die enkel kwijt in het dorpscafé na de zondagsmis, maar tegenwoordig heeft elke website wel een "reageer" mogelijkheid!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. als ik in de krant sommige reacties op bepaalde dingen lees, dan schud ik net als jij m'n hoofd.

  Er zullen altijd voor- en tegenstanders zijn als je over bepaalde onderwerpen schrijft of praat. Het belangrijkste is dat je respect toont voor wat iemand anders ervan denkt. Maar dat moet dan ook in beide richtingen...

  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Anoniem5/16/2013

  Krijg ook de kriebels van zo'n statussen / commentaren. Het is pas sinds de komst van facebook dat ik besef hoe irritant sommige van mijn (echte) vrienden en familieleden kunnen zijn. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Jiehaaaa! Elke op dreef!
  Als we nog eens welles nietes doen (over de doodstraf bijvoorbeeld)verwijs ik naar dit blogstuk ;-)

  Maar los daarvan: negen weken vakantie is veeeeeel beter dan zes! Voor leerkrachten toch. En ik kan het weten.

  BeantwoordenVerwijderen