4 maart 2013

Bib

Tot nu toe gingen wij naar een klein bibliotheekje in het gehucht waar de lagere school van de kinderen gevestigd was. Een vaste waarde in onze om-de-zoveel-tijd-uitstappen, altijd een fijne plek om te komen, altijd een vriendelijke mevrouw die ons ook altijd iets kon voorschotelen wat we mooi en leuk vonden om lezen. Nog altijd trouwens, we zullen haar niet in de steek laten, maar dit weekend kwam een kantelpunt. Dit weekend gingen wij immers mee met het lief naar de hoofdbibliotheek in Gent. Alweer de lezende dochter vol bewondering zuchtte: 'ik heb in dit rek alleen al 5 boeken gevonden die ik wil lezen en ik ben nog niet aan het einde'. Het was een klein rekje, dus dat beloofde niks dan goeds.

Moeder hier besloot dan maar eindelijk nog eens te gaan voor de inschrijving in 'de grote bibliotheek'. Niet die van Gent, dat zou ons letterlijk te ver leiden, maar die van Brugge. Daar was ik de laatste weken al een aantal maal opleidingsgewijs te vinden en nu gingen we voor echt. Zij had in een mum van tijd 6 boeken bij elkaar (want we mogen ze 4 weken houden, welja) en ik wist niet waar eerst gekeken. Ik stopte dan maar bij Giacometti en de lekker-lees-weg chicklit. Want ik heb -in tegenstelling tot mijn 12-jarige- maar vier weken en weinig tijd.

En als u mij nu wil excuseren? Ik ga mijn avond wijden aan één van mijn favoriete kunstenaars. Hij zou u danken, ware het niet dat hij in 1966 gestorven is.


29 opmerkingen:

 1. Zolang duurt uw avond niet meer, als je dit om half elf post hoor.
  Na vier weken kan je nog eens vier weken verlengen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi hé, die Giacometti. Moet over hem ook eens een boek in huis halen.
  En de bib, dat is een eeuwigheid geleden dat ik daar nog geweest ben: heb nog stapels boeken die ik gekocht (kan dat nooit laten)/gekregen heb te lezen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Prachtig, inderdaad, ook de tekeningen.
   Wel, de bib heeft dus duidelijk een schat aan informatie. Ik hou die ongelezen boeken hier wel tot ik niet meer alleen naar de bib kan ;-)

   Verwijderen
 3. Ah, boeken... Héérlijk! Ik verslind met vlagen leesvoer!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik lees vooral in mijn bed, dus het gaat meestal niet zo snel. Tenzij ik voor mijn werk veel met de trein weg moet, dan gaat het vooruit.

   Verwijderen
 4. Naar de bib gaan kost bij mij steeds geld, want ik ben altijd te laat met inleveren van de boeken. Momenteel ben ik een inhaalbeweging aan het doen met het lezen van al lang geleden gekochte boeken (heb ik toch nog liever, die eigen boeken, ook al kost dat nog stukken meer dan de boetes van de bib)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ken mijzelf, ik ga er ook nog aan hangen, hoor. Best niet met de films, want dat is 1,5 euro per dag. Stressssss....

   Verwijderen
  2. Bij ons krijg je mail : nog drie dagen om je boeken in te leveren...
   En er is nog altijd het internet om je boeken online te verlengen.
   En als dit alles niet gaat, dan hollen we 's nachts nog naar de boekenschuif om de hele mik erin te schuiven.

   Wij nemen per keer 20 boeken/tijdschriften mee en evenveel cd's, daar wil je geen boete op betalen.

   Verwijderen
  3. Ik heb mijn dvd al binnen de week ingeleverd (die wil je zeker niet betalen: meer dan 1 euro per dag te laat)

   Verwijderen
 5. Grappig, hier noemen we het de bieb. Ik moest eerst even lezen voor ik begreep waar je logje over ging. Tot mijn grote schaamte ben ik al tijden niet bij de bieb geweest, ook niet met de kinderen. Opa struint de kringloopwinkels af en we hebben een kast vol ongelezen kinderboeken. En zelf heb ik er ook voldoende.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb ook veel boeken, hoor, maar het blijft toch leuk om te gaan. Wel grappig, die bieb. Het is toch niet biebliotheek? ;-)

   Verwijderen
  2. Nee, daar heb je helemaal gelijk in. Geen idee waarom het de bieb heet. Zal er wel ingeslopen zijn omdat het zo klinkt?

   Verwijderen
 6. Al bij al toch een eind geleden dat ik nog een bibliotheek vanbinnen zag. Ik heb er domweg de tijd/moed niet (meer) voor. En zeggen dat ik tot voor enkele jaren een regelrechte boekenvreter was.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik was vooral blij met de enorme verzameling kunst- en architectuurboeken. Die allemaal kopen is niet te doen. Maar toch: ga weer eens lezen, Menck. Een doel stellen voor dit jaar qua aantal boeken? Wil je tips?

   Verwijderen
 7. Mooi stukje over de plek waar ik werk. Maar dan niet in Brugge, maar dat wist je al ;). En Giacometti ook een favoriet van mij! Maar dat wist je ook al (denk ik).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jammer genoeg niet in Brugge, dat zou handig zijn om af te spreken ;-). Giacometti, dat wist ik precies al, ja. Hij is hier en vroeger ook al aan bod gekomen en volgens mij heb je het toen ook gezegd ;-)

   Verwijderen
 8. In Nederland zijn ze nu sinds kort aan het experimenteren met de free mini library (afgekeken van andere Europese steden. Dat wil zeggen dat er in enkele steden een klein houten kastje staat waar mensen zelf boeken in leggen die ze mooi vonden en willen delen. Je mag er een boek uithalen als je er een ander voor in de plaats legt. Die mag je houden of later weer eens terugleggen.

  Een geweldig initiatief.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lijkt me een leuk initiatief, maar stoppen mensen daar dan geen boeken in die ze zelf niet leuk vinden? Zelf lees ik mijn goeie boeken meerdere keren en ik kan zo moeilijk afstand doen van dingen...

   Verwijderen
 9. Anoniem3/06/2013

  Nooit een fan van bibliotheken geweest omdàt je ze tijdig moet terug brengen.
  Veel leesplezier !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is eerlijk gezegd ook wel een beetje een probleem voor mij ;-)

   Verwijderen
 10. Anoniem3/07/2013

  Prima idee om naar die grotere Bieb te gaan en de kleine niet te vergeten. Je dochter smult nu al van het aanbod. En jij ook. Herkenbaar. Waar ik ook kom: eerst naar een boekwinkel en bieb. Dat laatste vooral om te kijken wat er in de bak staat met afgeschreven boeken voor 1 euro. Dan mag ik graag toeslaan. Zo'n minilibrary lijkt me ook wel wat. Maar zoals je zegt: om dat afstand van een boek te doen, dat is dan weer een stuk minder :-(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb al ervaren dat die afgeschreven goedkopere boeken veelal niet mijn ding zijn, helaas. De kringloopwinkel is anders soms ook wel fijn om dingen te vinden.

   Verwijderen
 11. nieuwe boeken koop ik maar weinig de laatste tijd, ik heb er zo veel die ik nu eens aan het herlezen ben (zalig om de inscripties die ik er toen in maakte nu terug te lezen). maar sommige titels staan wel nog op mijn verlanglijstje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik schrijf nooit in mijn boeken, buiten die die ik van school moest lezen. Wat grappig dat je dat doet. En inderdaad dan wel fijn om te herlezen. Merk je dan ook dat je veranderd bent?

   Verwijderen
 12. Anoniem3/08/2013

  Lezen is heerlijk, maar staat altijd veel te laag op mijn prioriteitenlijstje (sterker nog: vaak staat het er helemaal niet op!) Ik hoop dat je je boek uit krijgt. Geniet ervan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lukt wel, hoor, ik lees in mijn bed en als ik niet te moe ben, dan gaat het wel vooruit.

   Verwijderen
 13. Boeken lezen is voor mij iets voor op vakantie (er liggen er al 3 klaar)en wellicht voor wanneer ik met pensioen ga. De tijd weet u wel. De weekendkrant doornemen met al die bijlages is immers al een weekactiviteit op zich.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik lees geen kranten en kijk bijna nooit tv, dus tussen het computeren door, heb ik nog wat tijd over ;-)

   Verwijderen