19 maart 2013

Levensecht

Dromen, ik doe het niet zoveel (of weet het meestal niet meer), maar als het moet, kan ik het levensecht. Vooral als het over overleden mensen gaat, zot genoeg. In mijn dromen zijn ze niet dood, dan praten ze tegen mij. Ik had het al voor een aantal maanden nadat mijn grootmoeder overleed. Ze kwam in mijn dromen tegen mij praten. Serieuze dingen, ik denk niet dat ze ooit in haar leven zo'n serieuze dingen zei tegen mij. Bizar. Meermaals kwam ze langs bij nachte en toen ik wakker werd, was ik er dagen niet goed van. Niet als in: ziek, maar als in: nadenkend.

Sinds het overlijden van mijn collega, bijna leeftijdgenoot, zijn er meer dan twee maanden verstreken. Het besef dat ze er echt niet meer is, sijpelt langzaam door. Heel langzaam weliswaar. Maar sinds vorige week droom ik weer. De eerste was wat vaag, maar die van vorige nacht was levend en wel. Zo levend dat ik even moest nadenken toen ik wakker werd. Helaas, ze is er nog altijd niet meer. In mijn droom zei ze nochtans: 'Elke, ik heb maar een week meer'. Weerom zot genoeg, omhelsde ik haar huilend. Ik had toen moeten weten dat het niet echt was, wij huilden niet samen, wij lachten en waren optimistisch. Zelfs bij de (echte) 3 tot 6 maand was zij optimistisch. Wij wat minder, maar dat zeiden we niet, we waren optimistisch mee. Dat wou ze graag.

Maar nu komt ze al eens langs bij nachte. Ik vind dat niet griezelig, het is om één of andere reden wel fijn, dat napraten. Er valt nog wel één en ander te zeggen.

43 opmerkingen:

 1. lijkt me inderdaad niet verkeerd! en ik geloof ook dat dromen louterend kunnen werken, onderdrukte of onbewuste gedachten verwerken ook. jammer genoeg werken ze soms omgekeerd ook.
  slaap wel en goed en veel,
  en droom zacht!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik slaap helaas soms te weinig en dan weet ik ook mijn dromen niet meer.

   Verwijderen
 2. Fijn voor je.

  Ik onthoud ze zelden. En als ik ze nog weet, gaan ze nergens over. Soms komen mensen voorbij die ik al 20 jaar niet meer heb gezien, soms is iedereen die ik bij wijze van spreke ooit gedag zei, aanwezig. Geen pijl op te trekken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ah, bij mij meestal ook niet, hoor, maar deze zijn altijd wel opvallend en meestal weet ik net die nog.

   Verwijderen
 3. Ik droom elke nacht. Meestal zijn het fijne dingen en weet ik 's anderdaags alles nog. Een van de dingen waar ik naar uitkijk eigenlijk elke avond!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jij weet dat meestal nog? Amai, sterk. Dat lijkt me al een blog waard ;-)

   Verwijderen
 4. ik kan er me iets bij voorstellen bij die levensechte dromen. Eerlijk gezegd heb ik er ook vaak wel wat aan - een tijdje nadenken - maar dan vanuit een ander perspectief. Hou je taai Elke!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. thanks dear. Je mag het me volgende week allemaal komen vertellen.

   Verwijderen
 5. Anoniem3/20/2013

  Wat fijn dat ze nog vaak langskomt. Dat betekent toch dat ze je graag ziet als vriendin? Waardevol en ook mooi door je opgeschreven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We hadden wel veel aan elkaar, ja. Een heel fijne collega.

   Verwijderen
 6. Fijn dat ze langskomt en dat je nog met haar kan praten. Ik onthou soms dromen, maar ze verdwijnen snel, behalve een paar, op de een of andere manier onthoudt ik die altijd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sommige dromen blijven echt inderdaad heel lang hangen. Bizar toch.

   Verwijderen
 7. het is goed dat je via je dromen bewijst dat je nog aan haar denkt, Elke
  Ik maak in mijn dromen meer plannen voor de toekomst, ideeën die opborrelen en al dan niet gerealiseerd worden achteraf.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah, dat is ook leuk, zo'n nachtelijke toekomstdromen. Waarom geen realisatie ervan?

   Verwijderen
 8. Gij toch liever dan ik.
  Als ik dan ooit eens een keertje realistisch droom, is het dat een van de kinderen verongelukt.
  Voor de rest onthou ik nooit een droom.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja zeg, daar droom ik ook liever niet over, hé. Maar dit is niet creepy. Gelukkig maar. :-)

   Verwijderen
 9. Anoniem3/20/2013

  Ik onthou zelden mijn dromen en dan ben ik steeds te voet onderweg.
  Ik geloof dat de doden nog een tijdje bij ons blijven en zo contact houden. Ik zou dat niet erg vinden moesten 'mijn' doden nog eens 'langs' komen. Misschien daarom dat ze het zelden doen.
  Niet van wakker liggen. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Geniet van die mooie dromen! Zolang je van haar blijft dromen, blijft je collega nog een beetje verderleven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Da's waar, maar vooral door haar kinderen dan, denk ik.

   Verwijderen
 11. Ik heb het ook een beetje, ik droom af en toe van mijn oma die eind vorig jaar overleed. Gesprekken voeren we niet echt. Maar dat brengt het besef dat ik haar mis, dat het wellicht de eerste persoon is die me ontviel die ik écht mis. Wat een geluk is, zo op mijn 34ste. Maar wat je soms wel eens verder doet denken, aan wat nog allemaal komen kan ...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zal wel normaal zijn zeker, dat heeft ook een grote impact op je leven. Best niet teveel aan denken, aan wat nog kan komen.

   Verwijderen
 12. Dat zijn van die dromen waarbij je lachend wakker wordt en je dan plots realiseert dat het -helaas- een droom was, niet?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar zeg je het! Hoewel, dan was ze nogmaals gestorven. Eén keer lijkt me nu ook wel genoeg.

   Verwijderen
 13. Iedereen droomt elke nacht. Mocht dat niet zo zijn, dan werden we op de duur compleet gaga (wat overigens niet mijn stelling is, maar een wetenschappelijke conclusie).
  Een droom is een verwerking van wat gebeurd is. Precies dat werkt geestelijk ontlastend.
  Ik herinner me 's morgens ook vaak wat ik heb gedroomd. Levensecht, zoals je zegt. Soms is dat fijn, soms ook niet.
  Komende nacht zal ik waarschijnlijk dromen van de operatietafel, want daar kom ik thans vandaan. Het zal, weet ik nu reeds, niet zo'n fijne droom zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet het, hoor, dat iedereen elke nacht droomt, maar ik heb jaren aan een stuk het nooit meer geweten. (misschien ben ik dan toch een beetje gaga ;-) ).
   Ondertussen al wat beter, na de operatietafel?

   Verwijderen
 14. Ik heb gisteren gedroomd dat ik met spoed naar de kliniek werd gevoerd met hevige buikpijn, en dat ik dan surprise, surprise beviel van een flinke zoon met de schoon ogen van zijn vader ... Deze moet dus vooral NIET uitkomen :-)
  Voor de rest : de doden, ik heb het ook. Mijn vader heeft lang rond mij gehangen, ik vond dat aan de ene kant confronterend, aan de andere kant troostend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. owgod, je mag er niet aan denken :-D. Ik droomde eens dat ik weer met mijn ex getrouwd was. Nog zo eentje die je niet wil zien uitkomen.
   Mijn ouders leven nog, maar ik denk dat mij dat ook wel zal overkomen als het zo ver komt.

   Verwijderen
 15. Het komt steeds minder voor dat ik mijn dromen herinner, wat ik wel jammer vind. Ik slaap nogal slecht de laatste tijd, misschien dat het daarmee te maken heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zou het? Het lijkt me dan eerder dat je ze wel zou weten, maar het hangt natuurlijk af van het moment waarop je wakker wordt. Hoog tijd om beter te slapen, hé. Hopelijk lukt het snel.

   Verwijderen
 16. Ik ging in de week slapen met buikpijn en een misselijk gevoel en 's nachts droomde ik dat ik kattenvoer at, de volgende morgen was ik tien keer zo misselijk! Dan liever een collega die me bezoekt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. haha, please zeg. Dat lijkt nu echt wel iets wat ik nooit ga dromen. En indien ja, dan laat ik het weten ;-)

   Verwijderen
 17. Wat lijkt me dat bijzonder en fijn. Jammer genoeg onthoud ik mijn dromen maar zelden.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Een manier van de dingen afronden lijken je dromen wel. Mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat lijkt me ook wel, het dringt de laatste tijd toch heel erg door dat ze echt weg is.

   Verwijderen
 19. Ik kan zelden nog een droom herinneren in de morgen. Dat is omdat ik enorm slecht slaap.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je bent nu al de tweede die dat zegt. Bizar.

   Verwijderen
 20. Anoniem3/28/2013

  Ik herinner me mijn dromen nooit. En maar best ook, want dromen zijn bedrog :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Anoniem4/01/2013

  Ik vind het heerlijk om in mijn dromen de mensen weer tegen te komen die er bij leven niet meer zijn. Het geeft mij troost..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat is inderdaad waar. Net daarom vind ik het niet erg.

   Verwijderen
 22. Helaas ben ik een slechte slaper en droom daardoor ook te weinig. Maar vaak, op de momenten dat ik het het moeilijkst heb, komt mijn oma 's nachts bij me op bezoek. Dan zit ik naast haar op een stoel en slaat ze haar arm om me heen. Vaak zitten er dan andere familieleden in de kamer, maar die worden onzichtbaar door een soort mist. Ik word niet alleen geroerd maar ook gesterkt wakker. Mooi blog.
  Knap dat je het zo positief ziet, want dat is het ook!

  BeantwoordenVerwijderen