19 februari 2014

De bovenste helft

Het gebeurde op een ochtend, meer bepaald deze ochtend. Het gebeurde zelfs op meerdere ochtends, zelfs op middagen en avonden. En halfweg de dag, dat ook. Een mens kijkt hier nogal zijn ogen uit.

Onze straat kan met momenten nogal druk zijn. Parkeerdruk, vooral tijdens de dag, want dan zijn de bank en alle winkels om de hoek open. Het wil dus wel eens gebeuren dat je niet voor de deur kan parkeren. Maar ach, daar dienen dien parkeerplaatsen voor mensen met een handicap dan voor natuurlijk. Even kort parkeren en daar heeft niemand last van, nietwaar.

Deze van vanmorgen sloeg werkelijk alles. Er was parkeerplaats zat vóór de deur van de bakker, maar ocharme, dan moet je je in zo'n gat proberen te zetten, natuurlijk. En dat is zo lastig. Dan maar rechtdoor de voorbestemde parkeerplaats in. Vriendelijk als ze was, besloot ze hem niet volledig in te palmen. Er maar half op staan, dat maakt het maar half zo erg. Ik zag haar uitstappen, er leek mij weinig mis. Vermoedelijk was ze maar half gehandicapt dan. De bovenste helft of zo. Maar ik gaf haar het voordeel van de twijfel.

Ze stond de derde in rij bij de bakker. Ik de tweede. Ze mompelde geïrriteerd bij zichzelf omdat het meisje van de bakker (wat niet zijn meisje is, hij heeft een man) de bestellingen klaarmaakte en niet bediende. Dat het zo traag ging. Ik heb eigenlijk mijn bestelling wat traag gedaan, mijn slecht karakter neemt al eens de bovenhand.

Buiten ging ik even kijken. Ze had geen kaart. Zelfs geen halve. Soms heb ik spijt dat mijn mond groter is op papier dan in het echt.

Maar ach. Wat weet ik ervan. Ik kan immers te voet naar de bakker. Hij woont om de hoek.

20 opmerkingen:

 1. Ze is gewoon sociaal gehandicapt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb daar wel ooit eens iets van gezegd, amai, ik was er niet goed van....die heeft lelijk tegen mij gedaan.......uw stukske is wel zalig om te lezen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Merci :-)
   En daar ben ik dus bang voor, hé, dat dat zou gebeuren. Anderzijds: zo komen die mannen (en vrouwen) wel overal mee weg.

   Verwijderen
 3. Ik heb ook al meegemaakt dat iemand met een gehandicaptenkaart parkeert op plaatsten voorbehouden voor patiëntenvervoerders (ikke dus) Op dat moment waren er zeker 5 gehandicaptenplaatsen vrij. Ik die op dat moment een rolstoelpatiënt vervoerde mocht geen gebruik maken van de gehandicaptenplek. Ook frustrerend !
  Maar voor de rest, dat weinig menselijk mens had geen recht om daar te parkeren !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja lap, een sociaal gehandicapte gehandicapte. Zelfs dat bestaat.

   Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  3. Hoog tijd, Eilish, dat je rolstoelpatiënt een parkeerkaart aanvraagt, dan kan je zonder problemen op de gehandicaptenplek gaan staan. Dat neemt uiteraard niet weg dat de persoon in kwestie verkeerd stond. Misschien had de persoon in kwestie niet eens door dat hij/zij verkeerd stond, daarom vind ik het wel een beetje jammer dat je haar/hem een weinig menselijke mens noemt.

   Verwijderen
  4. Ik vervoer nogal vaak mensen die maar tijdelijk in een rolstoel zitten, vandaar dat ik niet altijd over een parkeerkaart beschik. En trouwens, ik bedoelde met dat weinig menselijke mens wel diegene die Elke beschreef hoor, ik ga er van uit dat mensen met een kaart daar recht op hebben !

   Verwijderen
  5. Anoniem2/28/2014

   ah, ik had dat verkeerd geïnterpreteerd. Ik dacht al... Mijn excuses.

   Verwijderen
 4. Reacties
  1. Als je niks durft zeggen, dan moet je toch iets anders doen, hé ;-)

   Verwijderen
 5. Het is iets wat ik nooit zou doen, indien ik een auto had. Soms denk ik wel eens wanneer ik andere mensen bezig zie: ik ben gewoon veel te braaf en te correct...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Anoniem2/20/2014

  Ik zou het ook nooit doen. Het is toch het minste respect dat je kan opbrengen voor mensen die noodgedwongen meer ruimte nodig hebben. Heb ergens plaatjes gelezen die erbij hingen: "als je deze parkeerplaats inneemt, neem dan ook mijn handicap over aub." Touché.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zelfs dat kon ik haar niet zeggen, want ik heb (gelukkig) geen handicap.

   Verwijderen
 7. Anoniem2/21/2014

  Zo'n mensen zouden een dubbele boete moeten krijgen !
  Ik vind het soms jammer dat we er zelf geen mogen uitschrijven ...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Idem hier. Soms wou ik dat ik bij de politie was ;-)

   Verwijderen
 8. Beroepshalve dien ik voor de mensen de aanvraag in voor het bekomen van een parkeerkaart. Enkele jaren geleden belde een vrouwtje me dat ze haar parkeerkaart kwijt was en of ik kon zorgen voor een nieuwe. Ik informeerde haar dat ze bij de politie aangifte moest doen van verlies, anders zou ze geen duplicaat krijgen, omdat er teveel misbruiken zijn. Toen kwam de aap uit de mouw: haar dochter had haar bij het ziekenhuis afgezet (so far so good) en was daarna in een stadscentrum een terrasje gaan doen en had zich netjes dichtbij geparkeerd. De politie had haar op heterdaad betrapt,moeder was immers niet aanwezig en had de parkeerkaart in beslag genomen en haar een boete gegeven van €100 Euro. En terecht! Het erg(erlijk)ste vond ik eigenlijk nog dat ze haar moeder naar mij liet bellen onder het mom dat ze haar kaart verloren had. Toen ik haar naar de politie doorverwees, kon ze niet anders dan opbiechten...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo is het gemakkelijk natuurlijk, de kaart gebruiken, tot je tegen de lamp loopt. Het is wel jammer voor de mevrouw in kwestie natuurlijk :-(

   Verwijderen