20 februari 2014

Kleine beetjes luxe

Wij hebben niet zoveel nodig, wij. We hebben een huis. De toestand daarvan werd al meermaals bejubeld op mijn blog. Of de vorige of die daarvoor. Ik weet het allemaal niet meer zo goed. De tijd verglijdt en hij doet dat in een ijltempo.

Het huis dus. Dat dateert van 1935 en ik hou ervan. Ik zag de originele plannen en de voorgevel op het plan was het spiegelbeeld van wat het is. Gelukkig maar, of de voordeur kwam uit in de living en het raam stond haaks op de binnenmuur tussen de living en de hall. De ramen zijn dus ook nog uit 1935. De voorruit niet die moest vorig jaar vervangen worden toen een vrachtwagen een klapband vóór mijn deur kreeg. 's Morgens met brekend glas uit uw bed geblazen worden, dat is niet om te lachen. Zeker niet als dat glas eerst in uw huis zat. Maar goed, nog dezelfde dag zat er weer glas in. Enkel glas, dat ging het snelste en dat zat er oorspronkelijk ook in. Dubbel is niet mogelijk in mijn oude ramen.

Beetje bij beetje doen wij hier aan voort. De badkamer is, op een ingemaakte kast (dringend uit te tekenen trouwens), de moulures en de plinten klaar. Dat heeft even geduurd, ook daar gooide het virus roet in het eten. Er was ook even geen warm water meer, want de legendarische hoeveelheid kalk in het water besloot een stuk van de thermostatische kraan om zeep te helpen. Na een doortocht van de loodgieter opnieuw warm water hebben in je bad, dat behoort tot de beetjes luxe.

De kinderkamers zijn ook bijna klaar. Ook daar ontbreken de plinten nog, alsook een afwerking tegen het kleine stukje buitenmuur. Ze hebben jaren gewacht op hun molenaarstrap naar hun hoogslaper. Die trappen lagen al bijna evenveel jaren in de garage. Maar ik deed het, want ik mocht er niet aan denken dat ze het huis uit waren vooraleer hun kamer af was. En weerom kwam er wat luxe bij. En de coolste kamer van al hun vriendinnen, ook dat is een beetje luxe.

Het is evenzeer luxe dat het deze winter niet vroor (van mij mag het even zo blijven). Dat betekende dat de waterleiding van de keuken niet mee bevroor. Dat de deur van de wasmachine geen kuren kreeg, want sluiten bij koud weer, dat is teveel gevraagd. De dag dat het water weer uit de kraan stroomt na de vrieskou, dat is luxe. En nog geen klein beetje.

Eén van de laatste stappen zal een grote zijn. Want die bevriezende waterleidingen, dat is toch maar niks. En dus moet de achterbouw verbouwd. Of platgegooid en heropgebouwd. Moeten er nieuwe ramen met deftig glas. Moet het opstijgend grondvocht aangepakt worden. Moet er een waterontharder komen. Moet er nog een douche en toilet beneden, want ooit word ik oud. En moet er nog zoveel waar ik amper aan durf denken.

Maar ooit is het af. En dan zullen we heel veel kleine beetjes luxe hebben. En moet ik mij niet meer schamen als er volk over de vloer komt. Ooit komt de dag dat ik niet meer 'welkom in mijn werf' zal zeggen. En dat is een hele grote luxe.


17 opmerkingen:

 1. Ooit is het af, daar trek ik mij ook aan op :). Veel courage en je bent niet alleen. Wij Belgen met onze baksteen in de maag toch... :).
  -peirdemuylle- (belachelijke naam toch eigenlijk hé).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zwijgt, ik heb er nog voor gestudeerd om die bakstenen op een deftige wijze bij elkaar te brengen ;-). En oh well, die naam zijn we nu toch al gewoon :-)

   Verwijderen
 2. Je heb altijd iets om naar uit te kijken. En ja ooit, ooit, ooit ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is altijd goed om iets te hebben om naar uit te kijken. Een mens moet nog kunnen verlangen ook (en dat leer ik ook aan de kinderen).

   Verwijderen
 3. Anoniem2/20/2014

  Zoooooooooooo herkenbaar, leven in het land van ooit :)
  Ik moet er geen uitleg bij geven zeker? Hier is het tegenwoordig luxe als het eens niet waait, of als de wind op z'n minst niet uit het zuiden/zuidwesten komt: heel wat aangenamer zonder die windvlagen op je bloot vel. Maar ook hier wordt in hoop geleefd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Neen, ge moet het niet uitleggen ;-). En het land van ooit, dat is schoon gezegd.

   Verwijderen
 4. Het huis met zijn aanpassingen dat komt wel in orde. Geniet maar van die kleine luxedingen op dit moment.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Alles komt ooit goed, jawel, zo schijnt dat te zijn. En wij genieten ervan, hoor, wees gerust. Maar soms verlang ik toch wel hevig naar dat in orde zijn.

   Verwijderen
 5. Zijn er geen foto'tjes?... Ben wel benieuwd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, die zijn er. Misschien moet ik daar wel eens werk van maken. Ik ben niet zo voor veel foto's op mijn blog, maar eigenlijk mag ik wel trots zijn op wat ik al bereikt heb. Ik doe het eens, blijf gewoon volgen ;-) (ook een manier om mensen aan je blog te binden natuurlijk).

   Verwijderen
 6. Anoniem2/21/2014

  Hier is het ook zo, al is de meeste luxe er wel, toch wil ik het eens volledig afgewerkt zien van zolder tot tuin.
  Geniet van de kleine beetjes luxe en verlies er geen slaap over. Komt wel goed.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben zo moe dat slaap verliezen hierover er niet in zit. Maar ik weet wat je bedoelt, het lijkt nooit echt af, hé. Maar komt ook bij jou in orde :-)

   Verwijderen
 7. Verbouwen is soms een hel, maar geeft ook veel voldoening als je beetje bij beetje resultaat begint te zien. Een inspirerend, bemoedigend en grappig verbouwingsblog vind ik http://manhattan-nest.com

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zal een keer kijken, merci voor de tip. En resultaat is inderdaad tof. Het is alleen jammer dat het ook nog eens allemaal zoveel geld kost.

   Verwijderen
 8. In ons vorige huis (een dijkhuisje) vroor ook elke winter strijk en zet de waterleiding vast. Mijn man had het geisoleerd, en nog eens geisoleerd, maar er was geen beginnen aan. We hebben het huisje in de zomer verkocht. Achteraf hebben we ons geschaamd dat we daar de nieuwe kopers niet over verwittigd hebben, al was dat geen opzet.
  groetjes Kakel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die zullen er deze winter alvast geen last van gehad hebben ;-). En, is het nu beter, waar jullie nu wonen?

   Verwijderen
 9. Je verbouwt, je werkt, je voedt twee super dochters op, je hebt een lief die in een andere stad woont, je gaat naar concerten, je blogt, je doet mee aan een photo challenge ;-), ... Ik weet niet hoe je het allemaal weet te combineren want ik zou het wellicht niet kunnen! Daarom: chapeau! :-)

  BeantwoordenVerwijderen