19 februari 2013

Eigen lof stinkt. Dus doen we het op een ander.

In een ondertussen een beetje ver gevorderd verleden deden we van dit bij ons aller Sanseveria. Koken zonder vlees en doorgeven. Ik ben precies al een beetje vergeten wat het concept ook alweer was, maar dat zal aan mijn lichte aversie aan de naam van de eerste vrouw liggen die aan de basis ligt van dit alles. Adam. Eva. U weetwel of u weetniet. Anyway: de aardvrouwse naam is ook de naam van een groepering waarvan ik een klein beetje jeuk krijg op plaatsen waar ik niet kan krabben. Gevolg van een overkill door een vorig lief. Don't ask. Die jeuk krijg ik trouwens ook van berkenpollen, maar dat begint ons af te leiden van de essentie van het verhaal.

Hoedanook: eten zonder vlees en doorgeven. Wij deden dat goed de vorige keer en voorwaar: het was lekker én ontzettend leuk ook. Achteraf gezien lijkt dat wel de essentie van de dag geweest te zijn: eerst leuk, dan koken. Zo moet dat zijn, want ik kook niet overdreven graag. De Nimf besloot bijgevolg het eens bij haarzelve te organiseren en daar gingen wij in beperkte groep. De datum bleek iets minder te passen voor een aantal onder ons, dus waren we met 5. Twee ervan waren mijn kroost, die werden dan ook prompt aan het werk gezet. Door de Nimf dus, ze kan goed commanderen. Dat is ook een gave. Zo kreeg ik de opdracht om blogsgewijze te stoefen. Ik ben een goede verstaander.

Vooreerst maakten we paprikasoep met ook een beetje peekes (wortelen dus, voor niet niet-Antwerpenaren). De peekes moesten in hartvorm voor de Moose die die avond mocht meegenieten van het driegangenmenu. Valentijn was nog niet koud, dat begrijpt u. Zijn soep wel al een beetje wegens wagen-verplaats-perikelen.

De soep kwam neer op: u snijdt uien in snippers, u stooft die, kapt er diepvriespaprika en diepvriespeekes bij en water met bouillonblokjes. Makkelijk zat en diepvriesgroenten bevatten meer vitaminen dan verse, zo blijkt. Tenzij u ze eerst overtijd laat gaan, dan staan we niet in voor de gevolgen. De peekes in hartvorm, daar moest iets mee gebeuren in de microgolf, maar ik heb het niet gezien. De soep wel, die zag er zo uit en smaakte fluweelzacht overheerlijk. Oja, eerst mixen vooraleer opdienen. Zonder de hartjes dan, dat zou zonde van het werk zijn.Daarna hadden we quiche met groenten en een uitzonderlijk interessante uiteenzetting over het bakken van bladerdeeg. Voorbakken of niet, that's the question. Na onderzoek blijkt: niet. Maïzena Chapelure over uw deeg kappen en dan de uitgelekte gestoofde groenten erop en overgieten met eieren en dille bleek de beste methode. Hoeveelheden te vragen bij Zap. Vragen waarom de Sanseveria in oorsprong geen eieren wou eten en toen toch overstag ging: richting Sanseveria. Er zaten tomaten, uien, courgettes en champignons in de quiche trouwens. En het was weerom heerlijk, jawel. Zo heerlijk dat we vergaten een foto te nemen van het geheel. Speciaal voor u bewaard: een stukske:Daarna volgende de speculaas-en-kaas-taart van het boekske van denaldi van vorige week. Voorwaar verrukkelijk, al wist mijn dochter achteraf te vertellen dat de Zap ook ingrediënten gebruikte die niet in het recept stonden. Room bijvoorbeeld. En meer koekjes. Alsook meer kaas. Weerom: recept niet bij mij. Het hartje krijgen jullie er gratis bij. Zo zijn wij: immer tof. En liefhebbend, dat ook.Oja: tussendoor deden we ook nog van wandelen. Daarbij betraden wij ongeoorloofd terrein en daar hadden wij een goede reden voor. Men ziet niet elke dag bronstige eekhoorns. Of bevroren vennetjes. Of met karnemelk ingesmeerde treinbiels. Dat is voor de mosgroei, ziet u. Maar dat recept moet u ook weer elders vragen. Mij is alleen gevraagd te zeggen hoe lekker, heerlijk, gezellig en leuk het was. Bij deze. Voor herhaling vatbaar. *hint*26 opmerkingen:

 1. Maïzena? Bedoel je niet paneermeel?
  Opzet geslaagd. Ik zit hier nog erger te kwijlen dan de hond van Pavlov!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja! Chapelure!
   Eerst mij uitlachen tot ik zei dat het jouw tip was.

   Verwijderen
  2. Anoniem2/20/2013

   ja, als jij "maïzena" tipt, kan ik wel geloven dat ze jou uitlacht. Of kent Elke het verschil niet tussen maïzena en chapelure?

   Verwijderen
  3. Zeg kindertjes, ik heb dit na middernacht geschreven, hé, give me a break. Ik heb niet gelachen met de chapelure. Denk ik. En bij deze: rechtgezet ;-)

   Verwijderen
 2. Die oude spoorwegbedding op de voorlaatste foto komt me bekend voor. Enfin, ik denk toch dat het die is.
  De blondine links op diezelfde foto is voor mij een heuse revelatie. Wat een verschil met vroeger, zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. You bet! Het wordt tijd dat je er nog eens bij bent, hé, maat!

   Verwijderen
 3. @Menck : knappe griet vanachter hein! 't Spoor is hetzelfde, maar een halve kilometer zuidwaartser.

  Moest ik er niet bij geweest zijn, ik zou denken : toeme, gemist.
  Gelukkig was ik er wel. Heb je in just goeie doses gestoeft. Doen we het volgende keer bij u.

  Volgens mij kan je zelf ajuin gesneden in diepvrieszak kopen, nog makkkelijker soep.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Van vanachter wel. Nu vooraan nog eens showen. ;-)

   Verwijderen
 4. Anoniem2/20/2013

  Elke, wat heb ik weer genoten van dit stukje. De foto's zien er smakelijk uit, de tekst zit vol met tips voor lekkere dingen maar vooral: de humoristische manier waarop je schrijft pakt mij. Wat is stoefen? (ik ben geen Belg dus je moet me af en toe even souffleren).

  Hoe dan ook: koken en doorgeven, ik kende het niet maar het zorgt kennelijk voor heel leuke dagen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Stoefen = pochen.

   Verwijderen
  2. Voila, ik heb veel helpende handen die al antwoorden nog voor ik zelf iets kan zeggen :-)
   En merci voor het compliment, Plato.

   Verwijderen
  3. Ja hallooooo Platoonline.
   Er zijn hier wel meer hoofdpersonen in dit stukje... *strek nek ver uit*

   Verwijderen
 5. Volgende keer schrijven jullie wel een afwezigheidsattest voor mijn werk, afgesproken? Geen kat die het verschil zal zien, en ik kan mee genieten van een leuke dag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar had dat dan vooraf gezegd, my dear, we hadden dat met plezier gedaan. In lyrische omschrijvingen en al.

   Verwijderen
 6. Ziet er lekker uit, maar al die afwas achteraf, veel stof voor dialogen zekerst :-) En oh, ‘koud’ is hier als verloren gelopen woord teruggevonden :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zij heeft een vaatwas. Ik echter niet, dat moet ik hen nog zeggen ;-)
   'koud' als verlopen woord? Ik ben echt niet mee. Leg eens uit.

   Verwijderen
  2. Ja, hoe was Moose zijn soep eigenlijk na de wagen-verplaats-perikelen?

   Verwijderen
  3. Ewel: valentijn was nog niet koud, maar de soep van moose wel. Staat er een fout in? Ik zie hem echt niet.(dat kan al eens gebeuren, hé)

   Verwijderen
 7. hahaha, zalig geschreven.
  was een geweldige dag zo te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Anoniem2/22/2013

  Heel leuk en gezellig ! En ik zou het nog gemogen hebben, denk ik. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vervloek het hele veganistische gedoe nog steeds, tot deze middag, toen ik zag dat ik 1.7kg kwijt was op 2 weken.
  Hoera, leve de plantaardigheid!!
  Het mag trouwens ook wel, mijn gat is iets te prominent aanwezig op de foto.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. sorry, schat, je liep op elke foto achteraan.

   Verwijderen
 10. een echte valentijnseditie dus, met veel hartjes en bronstigheid en achterwerken enzo... Mijn hart bloedt nog steeds - een beetje, dat ik deze heb moeten missen.

  BeantwoordenVerwijderen