20 mei 2014

82 - 85 - 86 (want het moet niet altijd 81-82-83-84 zijn)

Het was een beetje jeugdsentimentdag vandaag. Studio Brussel zette het vanavond in gang (strikt gezien was het dus geen dag, maar een avond) met een jeugdherinneringsmuziekje. Uit jaren dat het leven nog onbekommerd was, of zo lijkt het nu toch achteraf. Mogelijks vergeet je het overgrote deel van de slechte dingen gewoonweg. Of zoals ik, toen mijn 13-jarige dochter een klaagzang opzette over het (typische) gedrag van enkele vriendinnen, zei: "dat hadden wij ook". Ze vroeg hoe dat dan was en ik zei: "ik ben het vergeten". De opluchting was blijkbaar groot. "Oef. Dan ga ik het ook vergeten." Welja, blijkbaar. Het geheugen is een raar ding.

Ik weet wel nog waar ik was toen ik dit voor het eerst hoorde. Op een feestje bij vrienden van mijn ouders en een groot deel van hun familie. In Izegem. Flip Kowlier town. Eén van de neven had de cd mee en we waren helemaal mee en in de wolken. 't Is niet dat ik het alle dagen moet horen, maar zo een keer op een weg, dat mag wel. Het helpt wel even om je weer jong te voelen. Of net niet, als je weet dat dit van 1982 is.En daarna moest ik naar aanleiding van iets op twitter aan Jo Röpcke denken. Allé jong. Als dat niet lang geleden is. Wij keken altijd naar zijn programma Première. Kan je je tegenwoordig nog voorstellen dat ze een programma maken over films die in première gaan? Juist ja. We worden oud. En Jo Röpcke zal op de moeder der verkiezingen net 7 jaar overleden zijn. Ik ben er niet goed van, van hoe de tijd vooruit snelt.Gelukkig was REM, die ook nog even opdook, nog van niet zo lang geleden. Dacht ik. Want ik hou het meest van hun oudere nummers. Wat dan ook weer iets minder goed is voor mijn zelfbeeld dat amai-wat-ben-je-al-oud schreeuwt. Uit 1986 en op een gedeelde nummer 1 met Orange Crush in mijn REM top 5:

En terwijl u naar dit luistert, ga ik mij nogmaals insmeren met anti-rimpelcrème.

23 opmerkingen:

 1. mijn echt gevoel voor nostalgie is een jaar of 10 eerder eigenlijk,
  al dacht ik dat "première" van vroeger dan 86 was, machtig programma vond ik dat, en zeker mer Jo Ropke, toen hij wegviel had dat programma veel van zijn élan verloren!
  (en toevallig: in het clipje oa een fragment van "Mask" , een ontroerende film over het waargebeurd levensverhaal van Rocky Dennis, een jongen met een misvormd gezicht)

  ik kan me wel de zin van toen "cous-cous scheten hoor je niet" van de Kreuners nog herinneren :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het filmpje zou van '85 zijn, maar ik heb inderdaad ouder gevonden, van '83. Misschien was het al eerder ook.

   Cous-cous scheten. Dat is de eerst keer dat ik dit hoor. 't Zal wel iets jongensachtig geweest zijn :-D

   Verwijderen
 2. Yes, REM dat is jeugdsentiment puur, ik ga hier niet beginnen over de herinneringen die ik daaraan heb, te weinig reactieruimte. weekt uwe rimpelcreme trouwens?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Schrijf er eens een blogstukske over ;-)
   Werken? Dat is moeilijk te zeggen natuurlijk. En ik vergeet ze altijd te gebruiken. Dus vermoedelijk niet ;-)

   Verwijderen
 3. Hoe oud we ook mogen worden, REM blijft mooi !
  En ach, de ene dag voelen we ons 80 en de volgende dag een bakvis van 14, dat vind ik het voordeel van niet meer echt jong zijn en ook nog niet oud.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Eigenlijk ken ik alleen REM, en die vind ik nog steeds mooi.
  Ja, we worden oud. We gaan steeds meer dingen over "vroegah" schrijven. Maar mooie herinneringen pakt geen enkele creme je af!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De andere twee zijn natuurlijk Vlaams, ik kan mij voorstellen dat het je niks zegt.
   En inderdaad, mooie herinneringen zijn de beste :-)

   Verwijderen
 5. Tja, kijk, als je lang wil leven, moet je oud worden. Het probleem zit hem erin dat je geest daar niks wil van weten en je je eeuwig 20 blijft voelen.
  Mensen die erin slagen - en ze bestaan - om hun geest op hun verouderende lichaam in te stellen, zijn doorgaans pokkesaai. Dan ben ik toch liever een twintiger met rimpels en grijs haar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij blijf jij voor altijd een 16-jarige, Menck ;-)

   Verwijderen
 6. Anoniem5/21/2014

  De Kreuners, nee, helemaal niet mijn ding. Jo Röpke, hoe kom je er op. Daar keken wij ook naar. Wat een programma was dat niet...
  Ik moet me ook eens rimpelcreme aanschaffen denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik zou toch eerder opteren voor anti-rimpelcrème i.p.v. rimpelcrème :-)

   Verwijderen
  2. Het is niet dat ik een fan ben van de Kreuners, maar dit nummer brengt me toch helemaal terug in de tijd. Première, dat was het van het toch. Kan je je voorstellen dat ze dat nu nog op tv tonen? ;-) (en ik geef Eilish gelijk :-D)

   Verwijderen
 7. Anoniem5/22/2014

  Back to memory lane ! Toen de tijd nog onbekommerd was, we moesten opzoeken wat couscous was en statische camerabeelden en traagheid nog hip was om films toe te lichten. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niet te geloven hoe traag alles was in de jaren '80, hé. Je moet eens naar de oude series kijken. Laatst was er dallas op tv. Wonderbaarlijk :-D

   Verwijderen
 8. Anoniem5/22/2014

  We worden zeker oud(er) en graag, hoor ! Enfin, als ik niet teveel last heb van mijn kwaaltjes. ;-)
  We waren deze week op het werk bezig hoe het er daar zo'n 25 jaar geleden kon aan toe gaan. De jeugd keek hun ogen uit ! :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ach, R.E.M. In mijn studentenjaren (90-91, we worden ook oud), was ik een hevige fan, en inderdaad ook vooral van hun oudere werk. Heb die cassettes nog ergens liggen (maar vraag me niet waar). En ouder worden, het heeft ook zijn voordelen hoor. Ja toch hé? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tuurlijk heeft het voordelen. Je wordt evenwichtiger, verstandiger (tot dat ook weer begint af te nemen) en vermoedelijk nog wel iets... ;-)

   Verwijderen
 10. De kreuners waren niet zo mijn ding, en nu nog niet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben er van overtuigd dat jeugdsentiment rare dingen uitsteekt met ons hoofd. Zelfs de vreselijkste dingen blijf je leuk vinden als je ze toen leuk vond ;-)

   Verwijderen
 11. Er was Prèmiere en ook Simonskoop op Nederland. De presentator ervan is in de cinema overleden aan een hartstilstand tijdens de premièrevoorstelling van de James Bondfilm 'License to kill'. Hoe cool is dat? :-) En oh, 'Night swimming' van REM. Aan een zwembad in een vakantiehuis in de Provence, 1993. * zucht *

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nogal een manier om aan je einde te komen. Mooier kan alvast niet in zijn geval (voor zover dood mooi is natuurlijk).
   1993. VERTEL!

   Verwijderen